Ручний тестувальник: бути чи не бути?

Є такий жарт “програмування - це процес внесення помилок в кодову базу проекту”. Якщо існують ті, хто ці помилки робить, то мають бути супергерої, що не жаліють нервів і очей своїх, щоб число помилок не сильно зашкалювало. Такі люди живуть серед нас - це тестувальники) У статті розберемо детально професію саме ручного тестування. Адже часто виникають запитання про актуальність спеціалістів з цього напрямку на ІТ-ринку.

Необхідність в таких фахівцях для приватних фірм, банків, IT-компаній світового масштабу в останні роки прирівнюється до потреби в досвідчених програмістах. Існують - ручний або автоматизований види тестування. Ручне тестування є типом тестування, в якому тестовий випадок виконується вручну людиною. Автоматизоване тестування - це тип тестування, в якому тестування виконується з використанням різних інструментів автоматизації та скриптів.

Люди звикли протиставляти ручне тестування автоматизованому. Але обидва способи мають переваги і наслідки. Переваги автоматизованого тестування - швидкість і відсутність людського фактора - зробили його широко використовуваним. Здається, що воно може повністю витіснити роботу ручних тестувальників в найближчому майбутньому. Але фахівці, які займаються тестуванням веб-сайтів, десктопним і мобільним тестування, стверджують, що це ніколи не відбудеться, тому що в деяких аспектах жоден інструмент не зрівняється з інженером з тестування.

Де ручне тестування ПО краще автоматизованого? По-перше: тестувальники можуть вирішити перевіряти області або виконувати тести, які не включені в автоматизовані, і таким чином збільшити тестове покриття і знайти помилки, які інструмент не помітив би. По-друге: тестувальники бачать дефекти, які творці автоматизованих тестів не передбачили. Все передбачити неможливо, інженери з тестування можуть імпровізувати, програми такого не зроблять. Ну і звісно програми не можуть відчувати, як кінцеві користувачі, вони не можуть розраховувати на попередній досвід, інтуїцію, як це роблять люди. Лише люди можуть повністю оцінити програму.

Запитали у досвідчених випускників Вінницької ІТ-Академії, які працюють тестувальниками, чи актуальне й досі ручне тестування?

Олександра Сандул: "Так, 100%. З нього значно легше почати свій шлях тестувальника. Крім того, бажаючих навчатись на ручне тестування значно більше."

Інна Безбах:”Я думаю без него - никуда) Особенно по юайной части и частых изменениях дизайна, плюс автотесты тоже могут быть с багами, а еще ни как не стать хорошим специалистом  автоматизатором если не владеешь азами мануального тестирования )”

Світлана Гаврилова: "Для рутинних операцій таких, як заповнення полів, перевірка валідації, роботи баз даних - актуально використовувати автоматизоване тестування. Але для перевірки нової функціональності програми, коли немає чітких вимог, документації, потрібна участь людини, нестандартного та швидкого мислення, для тестування користувацького інтерфейсу - очевидно потрібне ручне тестування. Ось чому ручне тестування актуальне і має своє місце і свої задачі"

Досвід, і навіть певна інтуїція - це ключові риси в роботі тестувальника. Тут, як ніде, потрібен ментор, який пояснить, навчить, виступить тим певним фільтром, який і дозволить отримати перший досвід. У Вінницькій ІТ-Академії створюється середовище, яке повністю відповідає майбутній роботі у ІТ-компанії: реальні проекти, викладачі-практики, командна робота тестувальників і розробників. Саме тому, випускники гарантовано працевлаштовуються.

Звичайно, в розвиненому проекті завжди будуть з'являтися нові недоліки, і тестувальникам ніколи не доведеться сидіти склавши руки. Але при цьому кожен знайдений баг в кінцевому підсумку виявиться приводом для чергового поліпшення - а значить, в результаті ми зможемо зробити світ трохи краще.

Вже розпочався літній набір на спеціалізацію manual QA, а навчання стартує з 1 липня. Швиденько реєструйся, щоб змінити власне життя і розпочати шлях айтішника=)

 

https://ita.in.ua

тел: 067-431-19-21

Опубліковано

20.06.2019